LUXeXcel - het 3D printen van lenzen

LUXeXcel, een bedrijf uit het Zeeuwse Kruiningen, produceert lenzen. Met conventionele productiemethoden kan het maanden duren om een nieuwe lens te ontwerpen en produceren, omdat er kostbare matrijzen nodig zijn. LUXeXcel zocht de oplossing hiervoor in 3D-printen.

Solution: 

3D-printen wordt tot nu toe vooral ingezet om sneller en goedkoper prototypes te maken. Dat óók grotere serieproducties mogelijk zijn, bewijst LUXeXceL. Sinds 2012 printen ze optische lens-elementen voor LED-verlichting. Ze gebruiken grootformaat digitale printers, oorspronkelijk ontwikkeld voor de grafische industrie. Die 2D-machines modificeerden ze zó dat ze met UV-licht polymeerdruppels verharden en 3D-lensstructuren opbouwen, rechtstreeks uit een CAD-file. De producten komen er volkomen glad uit waardoor nabewerking overbodig is.

Result: 

Kostenvoordeel
Vergeleken met de gangbare productiemethode levert de 3D-printing veel voordelen op. De printer van LUXeXcel print enkele duizenden lenzen per uur. Maar of de klant één lens wil, of duizend, dat maakt de printer niet uit. Dit bespaart de klant veel kosten en levert een enorme tijdwinst op. Cruciale tijdwinst: zo ongeveer ieder jaar komt er een nieuwe LED-lichtbron op de markt. Omdat de oude lens-elementen daarvoor meestal niet geschikt zijn, is het met de conventionele productiemethode onvermijdelijk dat soms hele voorraden lens-elementen plus spuitgietmatrijzen bij het vuil gezet worden. Bij het gebruik van 3D-printers is dit niet meer nodig.

Ontwerpgemak en vormvrijheid
De winst zit niet alleen in kosten- en tijdsbesparing. De nieuwe techniek biedt ook de mogelijkheid om nieuwe optische functies te ontwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een lens die licht op een bijzondere manier laat afbuigen. Of het meeprinten van reflectieve materialen. Daarnaast is de techniek vormvrij. Ontwerpers hoeven met hun productdesign geen rekening meer te houden met de vorm van de lens. Het bestelproces is eenvoudig. De klant uploadt zijn digitale ontwerp en ontvangt zijn bestelling binnen enkele dagen.

Extra: 

Zie voor meer informatie https://www.luxexcel.com/

Meer over 3d printing