Van 3D Print naar gegoten metaal

Turtle Creations
Als leverancier van 3D printers en scanners ontdekten zij binnen de prototyping markt de behoefte om naast in kunststof te printen ook metalen modellen te kunnen produceren. Omdat de bestaande methodes om in metaal te printen relatief duur zijn wilden zij zelf een methode ontwikkelen om dit voordeliger aan te kunnen bieden.

Solution: 

Met behulp van de jarenlange ervaring in 3D printen en 3D scannen konden ze al fysieke en digitale modellen als 3D geprinte reproductie aanleveren. In samenwerking met een ambachtelijke gieterij hebben zij nu een speciaal procedé ontwikkeld waarmee zij tegen een zeer concurrerende prijs 3D modellen in diverse metalen kunnen gieten, zoals brons, aluminium en gietijzer.

Result: 

Voorbeelden uit de praktijk
Een oldtimer waar slechts één exemplaar van meerdere benodigde onderdelen zijn: het laatst overgebleven origineel wordt 3D ingescand, 3D geprint er vervolgens wordt de vereiste hoeveelheid in aluminium gegoten. Een kunstwerk in klei van 30cm hoog dat gereproduceerd moet worden in brons en dan 2 meter hoog. Traditioneel zou je een grotere versie opnieuw identiek moeten boetseren, wat veel tijd kost en zeer moeilijk is. Maar ook deze wordt ingescand, opgeschaald, in meerdere delen 3D geprint, geassembleerd en vervolgens in brons gegoten. Zo kunnen unieke onderdelen toch op kleine schaal gereproduceerd worden en kan een kunstwerk eenvoudig opgeschaald worden naar een exacte kopie van het origineel waarmee vele uren werk bespaard wordt.

Meer over 3d printing