10XL groot formaat 3D printen

3D prints tot zo’n 2 meter lengte zijn al jaren lang geen uitdaging meer. Echter, het maken van een print van 10 x dit formaat, dus 20 meter lang. Dat blijft nog een uitdaging. Met dit doel startte de Rotterdamse startup 10XL bijna 2 jaar geleden haar business. Het idee werd gevoed door de vraag van een naval architect. Hij wilde een 3D geprint prototype van een schip voor testen in een sleepbassin. Dergelijke modellen variëren vaak tussen de 4 en 20 meter en worden vaak van hout gemaakt. Een zeer arbeidsintensief proces. Tevens worden de modellen na gebruik vernietigd. 10XL wilde een efficiente productie van deze modellen binnen een cradle-to-cradle omgeving creëren. De 3D geprinte kunststof modellen kunnen immers gerecycled worden.

Solution: 

In 2016 is 10XL geselecteerd voor het startup accelerator programma van PortXL. Na het doorlopen van dit programma is 10XL in de zomer van 2016 gestart met de ontwikkeling van een groot formaat hybride machine, een combinatie van 3D printen en frezen met robotarmen. Met deze combinatie kunnen eenvoudig grote complexe modellen worden gemaakt. Inmiddels heeft 10XL een 3D printer gebouwd met een werkbed van 6x2x1,5 meter. Binnenkort wordt de printer uitgebreid naar 14 meter.

 

Result: 

Onlangs printte 10XL een 4,2 meter lange zeilboot, type Laser en het eerste maritieme prototype van 2,5 meter werd geprint voor Cono Ship International. Echter gestuurd door diverse klantaanvragen zijn er naast de maritieme prototypes ook pilotprojecten opgestart voor functionele modellen voor verschillende industrieën. Binnenkort start naar alle waarschijnlijkheid de productie van bankframes geprint met gerecycled plastic voor een van Nederlandse grootste meubelfabrikanten Gispen. Afgelopen maanden is in samenwerking met Searious Business en Marcel van Galen Design hard gewerkt aan het prototype van deze bank.  Inmiddels vaart dankzij een samenwerking met FCY Design ook een LelieClass zeilboot met een 3D geprint roer. De mogelijkheden van groot formaat 3D printen met recyclebare kunststof zijn natuurlijk legio.

Circulaire economie

Nederland wil een voortrekkersrol vervullen op het gebied van circulariteit. Zoals blijkt uit de Searious Business/Gispen case, biedt 3D printen met kunststof kansen voor de circulaire economie. Kunststof voorwerpen en kunststof afval kan goed gerecycled en verwerkt worden in een compound waarmee geprint kan worden.

Consultancy, engineering en printing

Het feit dat 10XL consultancy, engineering en 3D printing kan combineren is een belangrijk voordeel. Zeker aangezien 3D printing nog in de meeste gevallen een nieuwe productiemethode betreft. Momenteel investeert 10XL binnen verschillende pilotprojecten veel tijd aan het engineeren en het uitdenken van de juiste 3D printstrategie van het model. Als dit eenmaal goed is uitgedacht, wordt het echt ‘druk op de knop’ en kan 10XL met haar hybride machine in korte tijd veel modellen printen en zullen de kosten per model flink zakken. 10XL is naast 3D printservice ook een dienstverlener die op het gebied van 3D printing als consultant of engineer in te huren is.

Materiaal is key

10XL print op extrusie basis. Binnen het printproces is het materiaal erg belangrijk, zeker bij groot formaat 3D prints. 10XL is samen met verschillende partners actief op het gebied van kunststofontwikkeling. Zowel op het gebied van printeigenschappen als op het vlak van functionele eigenschappen (bijvoorbeeld sterkte en chemische resistentie) zijn de commercieel verkrijgbare materialen onvoldoende geschikt. Samen met verschillende partners wordt onderzoek gedaan naar een kunststof compound waarmee grote functionele producten geprint kunnen worden van 14mx2,5mx2,5m.

Van IJsselwerf naar Duurzaamheidsfabriek

Ruim een jaar heeft 10XL kunnen profiteren van de steun van Machinefabriek en Constructie-werkplaats B. Zwijnenburg. Dit bedrijf heeft het mogelijk gemaakt dat 10XL op de IJsselwerf aan haar hybride machine kon bouwen. Nu een belangrijke fase voltooid is, kan 10XL op eigen benen staan en heeft 10XL zich in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht gevestigd. De Duurzaamheidsfabriek op het Leerpark in Dordrecht is een krachtenbundeling op het gebied van innovatie en duurzaamheid tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid. Een mooie plek om de activiteiten voort te zetten!

Extra: 

Voor meer informatie: www.10-xl.nl